LPOAT viešas laiškas Lietuvos žiniasklaidai ir visuomenei

 

 

LIETUVOS PACIENTŲ ORGANIZACIJŲ ATSTOVŲ TARYBA


VIEŠAS LAIŠKAS LIETUVOS ŽINIASKLAIDAI IR VISUOMENEI 
       

2013 11 21
Vilnius


Mieli Lietuvos žmonės,

 

Kreipiuosi į Jus Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos (LPOAT), vienijančios 30 įvairiomis sunkiomis ligomis sergančių pacientų asociacijas, vardu. Noriu atkreipti dėmesį į sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio vykdomą viešą puolimą mūsų organizacijos atžvilgiu, kurio metu visuomenei tendencingai pateikiami melagingi, populistiniai teiginiai. Esame sunerimę dėl ministro priimamų sprendimų, kuriais siekiama ignoruoti pacientų balsą, LPOAT atstovus pašalinant iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Kolegijos, komisijų, darbo grupių veiklos. Mūsų nuomone, kai kurie sveikatos apsaugos ministro priimami sprendimai yra tik populistinio politikavimo pasekmė ir neatitinka pacientų poreikių ir interesų.


Ministras V.Andriukaitis viešai meta kaltinimus LPOAT, kad ši organizacija „reikalauja palikti dabartinį chaosą“, „reikalauja leisti priemokas už gydymo paslaugas“, „reikalauja prasčiau gydyti tuos, kurie turi mažiau pinigų“ (2013-11-15 ministro viešas kreipimasis į LPOAT). Tai yra visiška netiesa ir įžūlus melas. Užsipuldamas ir apkaltindamas LPOAT, ministras iškreipė ir neteisingai pacitavo Tarptautinėje viešojo sektoriaus efektyvumo konferencijoje (2013-10-24) priimto Atviro kreipimosi į visuomenę, valdžios institucijas ir politines partijas tekstą. Tiesa yra ta, kad Kreipimąsi kartu su LPOAT pasirašė ir Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos, Lietuvos gydytojų sąjungos, Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos bei Lietuvos laisvosios rinkos instituto vadovai, išreikšdami susirūpinimą susidariusia ypač sudėtinga finansine situacija sveikatos priežiūros sektoriuje. Tai, kad situacija sudėtinga, iliustruoja šie faktai: 2011 m. - 17%, 2012 m. – jau 43%, o 2013 m. I pusmetį – net 70% sveikatos priežiūros įstaigų (iš jų - net 98% ligoninių) užbaigė su nuostoliais! Dėl per mažo finansavimo medicinos įstaigos yra priverstos gydyti pacientus pigiausiais, ne visada efektyviai veikiančiais vaistais, išleisti gydytojus ir slaugytojus nemokamų atostogų. Dėl to auga medikų emigracija, blogėja paslaugų prieinamumas pacientams, ilgėja laukimo eilės, klesti nelegalūs mokėjimai medikams.

 

Štai tokia tikroji tiesa, kurią ministras V.Andriukaitis, per 20 savo politikavimo metų įvaldęs populizmo ir demagogijos meną, dangsto Lietuvos visuomenės dėmesį nuo jam pavaldžių viešųjų gydymo įstaigų veiklos ir finansavimo problemų, sveikatos apsaugoje klestinčios korupcijos ir kyšininkavimo nukreipdamas užslėptomis viešųjų ryšių akcijomis ir barstydamas gyventojams niekinius pažadus apie tai, kad esą jis valstybės biudžeto pinigais visiems Lietuvos gyventojams užtikrins prieinamas aukščiausios kokybės visas medicinines paslaugas, nebus jokių oficialių ir neoficialių mokėjimų už jas! Viliuosi, kad žmonės supras, jog tai tik niekuo neparemtas pigus politikavimas ir patiklių žmonių balsų pritraukimas besiartinant rinkimams. Pažadai liks pažadais, sveikatos sistema atsidurs dar blogesnėje būklėje, pacientai susidurs su prastos sveikatos priežiūros pasekmėmis, dar labiau išaugs socialinės išmokos.

 

Kreipiuosi į Jus norėdama pabrėžti, jog LPOAT pasisako, kad sveikatos sistema būtų tinkamai finansuojama, o pacientas turėtų teisę rinktis tiek viešųjų, tiek privačių gydymo įstaigų paslaugas ir gauti apmokėjimą už jas iš ligonių kasų. Griežtai pasisakome prieš pacientų teisių varžymą ir neefektyvų lėšų švaistymą, plačiai paplitusią korupciją ir kyšininkavimą sveikatos priežiūros sektoriuje. Pasisakome už tai, kad valstybei nesugebant užtikrinti tinkamo sveikatos priežiūros finansavimo, Lietuvos gyventojams būtų sudaryta galimybė laisva valia draustis sveikatą papildomu draudimu, o šiuo metu klestintys nelegalūs ir neteisėti mokėjimai už paslaugas, medicinos priemones, vaistus bei eilių apėjimą palaipsniui taptų oficialiais, nuo jų atleidžiant pensininkus, žmones su negalia, sergančiuosius lėtinėmis ir brangaus gydymo reikalaujančiomis ligomis, vaikus, moksleivius bei studentus. Mes pasisakome už tai, kad kiekvienas litas sveikatos priežiūrai būtų išleistas pagrįstai ir atneštų didžiausią naudą Lietuvos žmonėms.

 

Tokia yra tikra ir nuoširdi LPOAT atstovaujama tiesa. Tiesa - ginanti pacientų teises ir interesus. Tiesa, kuri ne visada yra maloni įvairaus plauko biurokratams ir politikieriams, kuriems asmeniniai tikslai ir interesai yra aukščiau Lietuvos pacientų gerovės.

 

Nuoširdžiai Jūsų,

 

Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė                    

Vida Augustinienė

Europos pacientų forumo Valdybos narė

 

Originalus kreipimosi dokumentas