Balandžio 7-oji - Pasaulinė sveikatos diena

Balandžio 7-oji - Pasaulinė sveikatos diena
Siekiant nugalėti cukrinį diabetą, laikas veikti ne tik šalies, bet ir pasauliniu mastu!


Diabeto našta Europos regione tikrai kelia nerimą:
• 60 mln. suaugusiųjų gyvena sirgdami cukriniu diabetu, daugiau nei trečdaliui gyventojų, sergančių diabetu, ši liga dar nediagnozuota.
• 90 % visų žmonių, sergančių šia klastinga liga, yra diagnozuotas II tipo cukrinis diabetas.
• 32 mln. žmonių yra padidėjusi rizika susirgti II tipo cukriniu diabetu.
 
Jei nieko nebus daroma, 2040 m. 70 mln. žmonių, arba 11 % suaugusių Europos gyventojų, sirgs diabetu. 2015 metais net 627 tūkst. suaugusiųjų mirė nuo šios ligos, ketvirtadalis jų jaunesni nei 60 metų. Net 140 tūkst. vaikų (014 metų) gyvena sirgdami I tipo cukriniu diabetu. Kasmet šio tipo cukrinis diabetas diagnozuojamas 21,6 tūkst. vaikų. 2015 metais Europoje iš viso diabetui gydyti buvo išleisti 145 bilijonai eurų.
Lietuvoje 2015 m. cukriniu diabetu sirgo 116,9 tūkst. 2079 m. amžiaus gyventojų. Tai sudaro 5,45 proc. visos suaugusių žmonių populiacijos. Dar 44,1 tūkst. sergančiųjų liga nediagnozuota, vadinasi, ir negydoma. Nuo cukrinio diabeto mirė 1 741 žmogus. Iš viso mūsų šalyje yra 400 I tipo diabetu sergančių vaikų iki 14 m. amžiaus. Vienam šia liga sergančiam žmogui Lietuvoje 2015 m. išleista 1 168,1 JAV dolerių. Šios sveikatą trikdančios ir gyvybei pavojingos ligos žmogiškosios bei ekonominės išlaidos yra didesnės nei bet kada anksčiau. Tarptautinė diabeto federacija apskaičiavo, kad Lietuva vien tik per praeitus metus diabeto gydymui išleido 102,85 milijono eurų – 6 proc. nacionalinio sveikatos biudžeto. Tačiau, jei nieko nebus daroma visos šalies mastu, manoma, kad iki 2040 m. 6,07 proc. visos Lietuvos suaugusių populiacijos sirgs diabetu.  (Tarptautinės diabeto federacijos atlasas, 7-as leidimas, 2015).

Europoje mes visi esame dėl to labai susirūpinę
Tiek I, tiek ir II tipo cukriniu diabetu sergančiųjų skaičius Europoje auga, nors daugeliu atvejų susirgimą II tipo cukriniu diabetu galima atitolinti arba net iš viso išvengti. Priežastys, kodėl vis daugiau vaikų suserga I tipo cukriniu diabetu, nėra žinomos, tačiau tokios pasaulinės tendencijos, kaip, pavyzdžiui, urbanizacija, nesveika mityba ir sumažėjęs fizinis aktyvumas, yra tie gyvensenos veiksniai, kurie didina susirgimo II tipo cukriniu diabetu riziką. Ši klastinga liga ir jos komplikacijos sukelia ne tik asmenines kančias ligoniams, bet ir apskritai didina kiekvienos šalies ekonominę naštą: kai didėja sergamumo diabetu dažnis, auga ir didesnių išlaidų sveikatos priežiūrai poreikis. Be to, sergantys gyventojai negali visu pajėgumu dirbti ir prisidėti prie savo šalies ekonominio vystymosi.
Nerimą kelianti diabeto pandemija yra pripažinta tarptautiniu lygiu: 2006 m. priimta Jungtinių Tautų (JT) rezoliucija dėl diabeto, 2011 ir 2015 metais aukščiausio lygio JT viršūnių susitikimuose dėl neužkrečiamųjų ligų šios ligos buvo įtrauktos į JT Tvaraus vystymosi tikslų sąrašą. Europos Sąjungos institucijos taip pat priėmė keletą dokumentų ir pripažino šią svarbią sveikatos problemą: Europos Parlamento (EP) rašytinis pareiškimas dėl diabeto (2006 m., balandis), Tarybos išvados dėl II tipo cukrinio diabeto (2006 m.) ir EP rezoliucija dėl diabeto epidemijos (2012 m., kovas). Tenka apgailestauti, kad nors visoje Europoje ne tik politiniu, bet ir nacionaliniu lygiu yra įgyvendinama daug darbų, tačiau iki pat šiol ne visiškai suvokiamas cukrinio diabeto pandemijos sunkumas.

Atėjo laikas veikti ir įveikti diabetą

Siekiant labiau suprasti pagrindinius cukrinio diabeto mechanizmus, turi būti geriau finansuojami moksliniai tyrimai, ypač susiję su I tipo diabetu, kurio nėra galimybės išvengti. Be to, turi būti skatinama bendradarbiauti mokslinių tyrimų srityje, dalytis žiniomis ir spartinti naujus atradimus.
Daugelio naujų II tipo diabeto atvejų galima išvengti imantis paprastų gyvensenos keitimo priemonių, pavyzdžiui, stengiantis išlaikyti normalų kūno svorį, reguliariai būnant fiziškai aktyviems ir tinkamai maitinantis. Buvo įrodyta, kad tai yra veiksmingos priemonės, padedančios užkirsti kelią arba net atitolinti II tipo cukrinio diabeto pradžią. Šios rekomendacijos yra naudingos I tipo cukriniu diabetu sergantiems žmonėms, siekiantiems kontroliuoti savo būklę.
Cukrinis diabetas nėra išgydomas: ši liga gali būti kontroliuojama ir valdoma, kad būtų išvengta komplikacijų. Todėl būtina laiku šią ligą diagnozuoti, didinti jos gydymo ir savikontrolės mokymo prieinamumą.
Visi visuomenės sektoriai, įskaitant vyriausybes, darbdavius, švietimo, gamintojų, pilietines visuomenes, taip pat privatų sektorių, žiniasklaidą ir pačius asmenis, atlieka svarbų vaidmenį diabeto prevencijai ir kontrolei. Kad būtų išvengta spartaus diabeto ir jo komplikacijų vystymosi, turi būti imamasi konkrečių ir efektyvių veiksmų, įskaitant šiuos:
• parengti ir įgyvendinti veiksmingas prevencijos ir informavimo strategijas tiek Europos, tiek nacionaliniu lygiu;
• skatinti ankstyvą diagnozę, ypač asmenims, kuriems yra didelė rizika;
• skatinti ir remti labai reikalingus mokslinius tyrimus ir bendradarbiavimą mokslinių tyrimų srityje Europoje;
• stiprinti sveikatos sistemas, siekiant užtikrinti geresnę priežiūrą, sustiprintą prevenciją ir efektyvų bei nebrangų diabeto valdymą ir priežiūrą;
• plėtoti socialinį sąmoningumą ir paramą, vengti diabetu sergančių žmonių diskriminacijos;
• suderinti ES ir nacionalinius teisės aktus su Pasaulio sveikatos organizacijos mitybos rekomendacijomis;
• įvertinti maisto produktų sudėtį, tiekti sveikesnius produktus;
• palengvinti sveikos gyvensenos įsisavinimą, sudarant vietose tam pritaikytas palankias sąlygas;
• mokyti žmones, sergančius cukriniu diabetu, efektyviai savarankiškai valdyti savo būklę, pozityviai bendradarbiaujant su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais.

,,Maitinkitės sveikai, būkite aktyvūs, laikykitės medikų patarimų, nugalėkite diabetą!“
Lietuvos diabeto asociacija (LDA) yra Tarptautinės diabeto federacijos narė. Šiuo metu ji vienija 54 kolektyvinius narius rajonų diabeto bendrijas, draugijas, klubus, Lietuvos slaugytojų diabetologų draugiją. Pagrindiniai jos tikslai yra ginti sergančiųjų cukriniu diabetu teisę į ligos diagnozę laiku, kokybišką gydymą, savikontrolę, mokyti juos tinkamai prisižiūrėti, teikti objektyvią informaciją visuomenei apie ligos ir jos komplikacijų prevenciją, taip pat bendradarbiauti su valdžios institucijomis, priimant tinkamus teisinius dokumentus, kad būtų laiku užtikrinta kokybiška sveikatos priežiūra. Siekdama šių tikslų, Lietuvos diabeto asociacija organizuoja konferencijas visuomenei, mokymo seminarus diabetu sergantiems žmonėms ir jų šeimos nariams bei diabeto organizacijų vadovams, LDA buveinėje veikia diabeto mokykla, kurioje paslaugas teikia gydytojas endokrinologas ir slaugytojas diabetologas, organizuojamos vasaros diabeto mokymo stovyklos, sporto varžybos. Asociacija bendradarbiauja su įvairiomis valdžios institucijomis ir tarptautinėmis organizacijomis.

Vida Augustinienė
Lietuvos diabeto asociacijos prezidentė
Tarptautinės diabeto federacijos Europos regiono valdybos narė