Privalomojo sveikatos draudimo taryboje

Vasario 4-ąją įvykusiame Privalomojo sveikatos draudimo tarybos posėdyje vieni svarbiausių buvo ir daugiausiai diskusijų sukėlė vaistų ir medicinos pagalbos priemonių išlaidų kompensavimo, jų centralizuoto įsigijimo reikalai.

Tarybos nariams buvo pateikta informacija apie 2009 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto išlaidas kompensuojamiesiems vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms, kurios sudaro daugiau kaip šeštadalį viso biudžeto. Pernai tam buvo išleista daugiau kaip 696 mln. litų (1,9 proc. daugiau nei 2008-aisiais). Nuo 2008 metų kompensuojamųjų vaistų vidutinė recepto kaina ūgtelėjo 5 litais, nors pačių išrašomų receptų (daugiau kaip 11 mln. per metus) iš esmės nedaugėjo.

Be to, šiemet centralizuotai perkamiems vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms įsigyti numatyta daugiau kaip 133 mln. litų, bet poreikiai čia yra didesni, todėl Tarybos nariai atidžiai išnagrinėjo 2010 metų galūnių, sąnarių ir organų protezavimo, protezų įsigijimo bei centralizuotai iš PSDF biudžeto apmokamų protezų, vaistų ir medicinos pagalbos priemonių sąrašą. Jam buvo pritarta. Savo ruožtu Privalomojo sveikatos draudimo taryba nutarė kreiptis į vaistų gamintojus bei jų pardavėjus, ragindami ir kviesdami, kad jie krizės laikotarpiu solidariai su visais dalytųsi jos naštą ne didindami, bet kiek įmanoma mažindami vaistų ir medicinos pagalbos priemonių kainas.

Taryba taip pat pritarė Ligų ir kompensuojamųjų vaistų joms gydyti A sąrašo ir Kompensuojamųjų vaistų B sąrašo naujai redakcijai bei kai kuriems A sąrašo pakeitimams.

Išnagrinėjusi informaciją apie Vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programą Privalomojo sveikatos draudimo taryba pritarė, jog ją reikia tęsti, bet, pasitelkus ekspertus, išanalizuoti profilaktinių priemonių efektyvumą ir jį didinti. Taip pat Tarybos priėmė nutarimus dėl 2010 m. lėšų ortopedijos techninių priemonių įsigijimo išlaidoms kompensuoti paskirstymo pagal ortopedijos techninių priemonių poklasius, dėl specializuotos skubios konsultacinės pagalbos organizavimo ir dėl Žmogaus imunodeficito viruso ligos diagnostikos bei gydymo, kompensuojamo iš PSDF biudžeto lėšų, tvarkos aprašo.

 

Parengta pagal Valstybinės ligonių kasos prie LR sveikatos apsaugos ministerijos informaciją, www.vlk.lt