Nediskredituokime organų donorystės ir transplantacijos idėjos

Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB), Kauno medicinos universtiteto klinikų (KMUK) bei Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų (VUL SK) gydytojai, dalyvaujantys kepenų transplantacijose atsiriboja nuo šiomis dienomis žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos apie tai, kad KMUK gydomam pacientui Edmondui Čivinskui ("Vairo" dainininkui), kepenų transplantacijos atlikimui yra reikalinga piniginė parama ir nurodomas sąskaitos numeris. Ši informacija žeidžia gydytojus ir diskredituoja pačią donorystės ir transplantacijos idėją. Organų donorystė ir transplantacija yra nemokama. Lietuvoje ligoninėms sąnaudas už donorų paruošimą ir transplantacijos paslaugas Valstybinė ligonių kasa (VLK) kompensuoja iš privalomojo sveikatos draudimo fondo.

2010 metų privalomojo sveikatos draudimo fonde žmogaus organų ir audinių transplantacijos paprastųjų išlaidų finansavimo programai yra skirti 37 milijonai litų, o etapinį kepenų transplantacijos apmokėjimą reglamentuoja 2010 m. sausio 19 d. LR sveikatos apsaugos ministro įsakymas Nr. V-47 "Dėl kepenų transplantacijos paslaugų teikimo bei apmokėjimo tvarkos aprašo patvirtinimo" (Žin., 2010, Nr. 13-657), kurį NTB, VLK ir gydytojai, atliekantys kepenų transplantacijas atsižvelgdami į medicinos progresą ir pasikeitusias paslaugų kainas, atnaujino šių metų sausio mėnesį.

2009 m. Lietuvoje buvo identifikuoti 89 potencialūs donorai, iš kurių 50 tapo efektyviais. Donorų skaičius milijonui gyventojų Lietuvoje 2009 metais buvo 14,7, o Europos vidurkis 2008 metais buvo 15 donorų milijonui gyventojų.

Lietuvoje pirmoji kepenų transplantacija buvo atlikta 2000-aisias metais VUL SK Pilvo chirurgijos centre, o nuo 2001-ųjų jau atliekama ir KMUK. Per šį laikotarpį iš viso buvo atliktos 34 kepenų transplantacijos. 2009 metais VUL SK buvo atliktos 5, KMUK – 2 kepenų transplantacijos.

Išsamią informaciją galite rasti svetainėje www.transplantacija.lt

Kontaktinis asmuo: Audronė Būziuvienė, direktoriaus pavaduotoja, Nacionalinis transplantacijos biuras prie SAM, tel.: 8 613 22828, CLOAKING

Parengta pagal BNS informaciją