Vaistai bus grupuojami ne tik pagal formą
   Nuosekliai įgyvendinant  Vaistų prieinamumo gerinimo ir jų kainų mažinimo planą, žengtas dar vienas žingsnis – pradėtas vaistų grupavimas. Vasario mėnesį Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas  patvirtino kompensuojamųjų vaistų grupavimo pagal jų formą (tabletės, injekcijos, inhaliacijos ir pan.) tvarką. Šiuo metų rengiamasi antrajam žingsniui – grupuoti vaistus pagal jų terapinį poveikį ir ligas.
   Vaistų grupavimą pagal terapinį poveikį ir ligas taiko nemažai Europos Sąjungos valstybių tokių kaip Vokietija, Čekija, Lenkija, Olandija, Latvija. Sveikatos apsaugos ministerija kreipėsi į  ES valstybes, grupuojančias vaistus, prašydama informacijos apie jų šalyse taikomą tvarką. Remiantis šalių, turinčių didelę patirtį atsakymais, rengiama vaistų grupavimo tvarka Lietuvoje. Ši priemonė leis kasmet sutaupyti apie 15 mln. Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų.
   „Daug metų buvo kalbama, bet niekas nesiryžo žengti šio žingsnio, kuris leistų atimti dalį pelno iš užsienio vaistų gamintojų, bet taupytų Lietuvos sveikatos sistemos lėšas. Noriu pabrėžti, kad  remdamiesi kitų šalių patirtimi ir diegdami šią sistemą Lietuvoje, pasieksime, kad gyventojų priemokos už kompensuojamus vaistus neaugtų“,– sako A. Čaplikas. 

   Parengta pagal LR sveikatos apsaugos ministerijos informaciją, www.sam.lt