Jaunos širdys liepsnoja kilnumu

Jauni ir kilnūs žmonės – donorystės viltis ir ateitis. Kauno miesto mokinių atstovai kreipėsi į Nacionalinę donorų asociaciją ir Kraujo donorystės centrą ir pristatė savo idėją – tapti donorystės savanoriais bei organizuotai propaguoti neatlygintiną kraujo donorystę ugdymo įstaigose.

Jaunimas drąsiai ir atsakingai žengia savarankiško gyvenimo keliu. Telieka nuoširdžiai stebėtis jų jaunatviška energija ir atjauta, kuri virsta gražias darbais. Kalbame apie Kauno miesto moksleivių atstovus – donorystės savanorius, kurie subrandino ir pradėjo įgyvendinti ambicingą idėją – skleisti donorystės idėjas ir kviesti prasmingai aukotis kitų vardan.
Kauno miesto mokinių taryba kartu su Nacionaline donorų asociacija ir Kraujo donorystės centru pradėjo įgyvendinti Kauno regiono ugdymo įstaigose ilgalaikį neatlygintinos kraujo donorystės propagavimo projektą „Padėk man, padėk sau, padėk Jiems!“

Kilni idėja
Kauno miesto mokinių atstovai kreipėsi į Nacionalinę donorų asociaciją ir Kraujo donorystės centrą ir pristatė savo idėją – tapti donorystės savanoriais bei organizuotai propaguoti neatlygintiną kraujo donorystę ugdymo įstaigose. Projekto tikslas – griauti mitus apie donorystę, suteikti kuo daugiau objektyvių žinių apie donorystę savo bendraamžiams, ugdyti būsimus donorus ir atsakingus visuomenės narius ir įtraukti jaunus žmones į savanorių judėjimą.

Žinoti apie donorystę
Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmuose Nacionalinės donorų asociacijos vadovas skaitė paskaitą apie donorystę kaip socialinį reiškinį, apie donorystės istoriją, apie kraują, jo funkcijas ir sudėtines dalis, apie donorystės problemas ir egzistuojančius mitus. Neapsieita be diskusijos apie galimai egzistuojančią kriminalinę organų donorystę, domėtasi kaulų čiulpų transplantacijomis. Į gausius klausimus atsakinėjo bei savo patirtimi dalijosi ir kitos renginyje dalyvavusios nuolatinės asociacijos savanorės Laimutė Galinienė ir Lina Vaišnoraitė bei charizmatiškasis Kraujo donorystės centro gydytojas p. Danielius Biknevičius.

Pradėti nuo savęs
Jauni žmonės ryžosi parodyti pavyzdį savo bendraamžiams bei pedagogams ir patys draugišku būriu žengė į donorystės krikštą – vieningai, drąsindami vieni kitus aukojo kraują ir pirmąkart gyvenime tapo neatlygintinais kraujo donorais. Nors dėl įvairių priežasčių ir griežto gydytojo verdikto donorais galėjo tapti ne visi norintieji, tačiau tai nė kiek nesumenkino šių jaunų žmonių pastangų. Tapti donorais bus galima ir kitą kartą: donorų kraujas visada viltingai laukiamas gydymo įstaigose, kur paaukotas kraujas tampa galingu gyvybės ginklu medikų rankose. O nuoširdžių jausmų buvo daug, emocijos liejosi per kraštus...

Skleisti donorystės idėjas
Pagrindinis Kauno miesto moksleivių tarybos tikslas yra tarp bendraamžių skleisti donorystės idėjas. Jaunieji donorystės savanoriai kreipiasi į ugdymo įstaigų vadovus, pedagogus ir visuomenės sveikatos  specialistus su prašymu propaguoti donorystę tarp moksleivių. Jie pasiryžę kartu su projekto partneriais ir  bendraminčiais kviesti į donorystės renginius, kurių metu skaitys paskaitas ir organizuos neatlygintinos kraujo donorystės akcijas.
Tikimės, kad švietimo įstaigų vadovai suvokia donorystės reikšmę visuomenei ir geranoriškai bendradarbiaus bei pagelbės donorystės savanoriams, kuriems netrūksta nei socialinės drąsos, nei atsakomybės. Šie jauni ir atsakingi žmonės – tikri ir išbandyti jaunimo lyderiai. Pasitikėkite jais.

Dėkojame
Nacionalinės donorų asociacijos vardu dėkojame Kauno miesto mokinių tarybai ir jauniesiems donorystės savanoriams už labai prasmingą iniciatyvą.
Ačiū už pirmą kartą gyvenime paaukotą kraują projekto iniciatorei Kristinai Jakavičiūtei, Gretai Giedraitytei, Dainiui Labanauskui, Vaidui Jankūnui, Onai Sodeikaitei, Nerijui Tamošiūnui, Aurai Liutikaitei, Simonui Kabašinskui, Viltei Švarplytei ir Moksleivių rūmų darbuotojai Dianai Medėkšaitei-Balčiūnienei. Jūs – donorystės viltis ir ateitis.
Taip pat nuoširdžiai dėkojame jūsų vadovei – metodininkei Justei Gusevaitei už jūsų bendruomenės sutelkimą ir projekto organizavimą.
Ačiū Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmams ir jų direktorei Onutei Žukienei už supratimą ir gerumo bei atsakomybės ugdymą.
Sėkmės geriems jūsų darbams

Norintieji prisidėti prie šio projekto ir organizuoti paskaitas apie kraujo donorystę bei kraujo donorystės akcijas ugdymo įstaigose gali kreiptis į Nacionalinę donorų asociaciją.