Paminėtas inkstų transplantacijų Lietuvoje 40-metis

  Inkstų transplantacijoms Lietuvoje - 40 metų

  Šių metų vasario 18 d. suėjo lygiai 40 metų nuo pirmosios Lietuvoje atliktos inksto persodinimo operacijos.
1970 m. atlikta inksto transplantacija atvėrė duris ir kitų organų transplantacijoms. Širdies transplantacijos Lietuvoje atliekamos daugiau kaip 20 metų, kepenų - jau visą dešimtmetį. Prieš keletą metų buvo pradėtos plaučių, širdies-plaučių bei inksto-kasos kompleksų persodinimo operacijos.
Padėkos renginys, skirtas inkstų transplantacijos Lietuvoje 40-mečiui, vyko vasario 25 d. (ketvirtadienį) Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilnius) Lietuvos nefrologinių ligonių asociacijos "Gyvastis" iniciatyva.
Kunigas Ričardas Doveika savęs dovanojimą kitam prilygino didelei dorybei ir vertybei - "kitam dovanotas organas yra didžiausia meilės išraiška".
Garbės svečias Ray Mackey - Jungtinės Karalystės Nacionalinės nefrologinių ligonių federacijos pirmininkas, sakydamas sveikinimo žodį, pasveikino Lietuvos medikus, minint inkstų transplantacijos Lietuvoje keturiasdešimtmetį. Ray Mackey taip pat yra Europos nefrologinių ligonių federacijos (CEAPIR) tarybos narys. Ši federacija vienija 21 šalį. Jai priklauso ir aktyviai joje dalyvauja LNLA "Gyvastis". Svečias buvo sužavėtas šiuo padėkos renginiu ir "Gyvasties" veikla.
Renginio metu buvo išreikšta padėka pirmąją inkstų transplantaciją Lietuvoje atlikusiems medikams ir kitiems specialistams, taip pat dabar transplantacijos procese dalyvaujančioms sveikatos priežiūros įstaigoms.
Pirmojoje inkstų transplantacijoje dalyvavęs medikas prisiminė atvejį, kai donorui buvo nustatyta smegenų mirtis, medikai ėmė inkstus transplantacijai, kai širdis dar plakė. Jie sulaukė kaltinimų, nors jokio teisinio pagrindo tam nebuvo. Tuo metu transplantologus palaikė kolegų amerikiečių perduota žinia, kad jie eina teisingu keliu ir kad yra "nusikaltimas laidoti organus".
Reanimatologas-anesteziologas, gavęs padėką, savo kalboje akcentavo, kad šiame darbe svarbiausias yra komandinis darbas. Nes tame procese dalyvauja visa komanda "nuo...iki".
Nacionalinės donorų asociacijos prezidentas Darius Tumšys atsiimdamas apdovanojimą pasakė: " Mes, kraujo donorai, esame pasiryžę paaukoti ne tik kraują, bet ir visa kitą".
Renginyje pasisakė Lietuvoje žinomi žmonės, viešai išreiškę pritarimą organų donorystei: Palmira Galkontaitė, Sasha Song, Asta Pilypaitė, režisierius Saulius Beržinis. Dainininkas Česlovas Gabalis pristatė kariškių ir dainininkų bendrą projektą "Taikos dainos", skirtą visiems donorams (kraujo, kaulų čiulpų ir organų). Dainininkė Rūta Lukoševičiūtė, pritarianti organų donorystei, džiaugėsi galėdama prisidėti prie šio prasmingo projekto ir dalyvaudama tokiame renginyje. Dainininkė Asta Pilypaitė, pritardama organų donorystei, ragino visus pakalbėti su artimaisiais apie savo apsisprendimą, nes lemiamu momentu atsiklausiama artimųjų sutikimo. Ji negailėjo gražių žodžių asociacijai "Gyvastis", vienijančiai žmones, laukiančius ir jau sulaukusius kokio nors organo persodinimo operacijos, bei užsiimančiai organų donorystės propagavimu.
Renginio metu buvo eksponuojama "Gyvasties" paroda "Už gyvybę", kurioje buvo galima pamatyti transplantuotų ir laukiančių transplantacijos žmonių portretus.

Renginio tikslas - padėkoti medikams, kurių dėka "Gyvasties" atstovaujami žmonės gali gyventi, taip pat atkreipti visuomenės dėmesį į organų donorystę, parodyti, kad organų persodinimo operacijos Lietuvoje nėra naujas dalykas, kaip mano dauguma mūsų šalies gyventojų, o vyksta jau ištisus dešimtmečius, taip išgelbėdamos tūkstančių žmonių gyvybes. Lietuvoje atlikta apie 2000 vien inksto persodinimo operacijų.