NDA atstovų susitikimas su SAM ir VLK atstovais
 Nacionalinė donorų asociacija (NDA), siekdama aptarti svarbias kraujo donorystės problemas, iniciavo NDA atstovų iš įvairių Lietuvos regionų susitikimą su Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) viceministre Janina Kumpiene, kuri kuruoja kraujo donorystę bei kitais atsakingais SAM tarnautojais. Susitikime dalyvavo ir Valstybinės ligonių kasos (VLK) atstovai.

Tikimasi problemų sprendimo ir bendradarbiavimo

Tenka apgailestauti, kad kraujo donorystės problemos turi įtakos ne tik gydymo įstaigų aprūpinimui komponentais iš donorų kraujo, bet ir SAM vadovybės kaitai. Tačiau pastebime, kad per paskutinius metus SAM plačiau atvėrė duris nevyriausybinėms organizacijoms ir geranoriškai siekia išklausyti jų nuomonę.

Vasario 25 dieną vykusiame susitikime dalyvavo Nacionalinės donorų asociacijos atstovai iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių ir Panevėžio. Buvo iškelti valdymo, skaidrumo, finansavimo ir kiti kraujo donorystei svarbūs klausimai.

Apsikeista nuomonėmis apie situaciją kraujo donorystėje, Lietuvos kraujo donorystės rodiklius ir jų įtaką visuomenės sveikatai, kraujo donorystės įstaigų veiklą. SAM viceministrė J. Kumpienė kvietė teikti pasiūlymus, kurie padėtų spręsti kraujo donorystės valdymo problemas.

Nacionalinė donorų asociacija paprašė, kad SAM įvardintų nacionalinį kraujo komponentų poreikį Lietuvoje, kadangi juo remiantis turi būti planuojamos lėšos kraujo donorystei - kraujo komponentų gamybai ir donorų telkimui. NDA priminė, kad Lietuva pagal donacijų skaičių vienam gyventojui du ir daugiau kartų atsilieka nuo Europos šalių vidurkio. SAM argumentavo, kad mūsų šalyje vykdomi būtini rodikliai kraujo donorystėje pagal kraujo komponentų paruošimą ir donacijų skaičių.

Tai pat NDA kreipėsi, kad būtų suformuota institucija prie SAM, kurioje butu sprendžiami visi su kraujo donoryste susiję klausimai. Džiugu, kad nuomonės šiuo klausimu sutapo: institucija bus formuojama esant naujam ministerijos vadovui ir į jos veiklą įtraukiant visas suinteresuotas šalis: SAM, VLK, ASPĮ bei nevyriausybinių donorų ir pacientų organizatorių atstovus.

NDA kelia ir kels klausimą dėl pakankamo kraujo donorystės finansavimo

NDA iškėlė klausimą apie smarkiai sumažintą kraujo ir neatlygintinos kraujo donorystės finansavimą. NDA pastebėjo, kad iš anksčiau planuotų 4 382 tūkst. litų donorų telkimui šiuo metu skiriama tik 2 660 tūkst. litų, o Neatlygintinos kraujo donorystės propagavimo programoje buvęs numatytas 2010 m. 1 200 tūkst. litų finansavimas sumažintas iki 400 tūkst.

VLK atstovai paaiškino, kad VLK lėšas planuoja remdamasi SAM nurodytais prioritetais, kraujo donorytės programų komitetų pateiktomis rekomendacijomis ir PSDF biudžeto galimybėmis.

NDA atstovai išreiškė nuomone, kad sieks, kad lėšos donorystės ir neatlygintinos kraujo donorystės finansavimui būtų pakankamos, o pacientai gautų būtiną gydymą donorų kraujo komponentais.

NDA taip pat palietė klausimus susijusius su kraujo komponentų gamyba ir ASPĮ aprūpinimu kraujo komponentais įsigaliojus naujai tvarkai.

Donorams svarbu kaip elgiamasi su jų krauju

Šaukštą deguto susitikime paliko vieno VLK atstovo netikėtai pareikšta nuomonė, kad nevyriausybinių organizacijų reikalas yra tik telkti donorus, o ne kištis į kraujo komponentų gamybos reikalus.

NDA nuoširdžiai tikisi, kad VLK neturi ką slėpti nuo donorų bendruomenės ir visuomenės, o nevyriausybinės organizacijos propaguojančios kraujo donorystę visada domėsis kaip elgiamasi ir kas daroma su donorų krauju. Pabrėžiame, kad Kraujo donorai nėra tik statistinė masė, kurios vaidmuo apsiriboja „nuleistu" krauju. Visada reikalausime viešumo ir skaidrumo visais donorystės klausimais.

Susitikime buvo svarstomi Neatlygintinos kraujo donorystės propagavimo, donorų pagerbimo, bendradarbiavimo su kraujo donorystę propaguojančiomis organizacijomis klausimai.

Donorystė - tik savanoriška

Buvo iškeltas klausimas dėl pacientų artimųjų įtakojimo tapti kraujo donorais kai kuriuose kraujo donorystės centruose. SAM argumentavo, kad nėra jokių oficialių nusiskundimų šiuo klausimu. Tenka sutikti su SAM atstovų nuomone, kadangi pacientų artimieji nors ir išreiškia neigiamą nuomonę apie tokią donorystės formą, bet oficialiai nesikreipia į jokias institucijas. Pabrėžiame, kad NDA tvirtai pasisako tik už savanorišką donorystę. Kai niekas jokiomis aplinkybėmis negali žmogaus versti būti donoru. Donorystė spekuliuojant pacientų sveikata prieštarauja kertiniams donorystės principams ir yra neetiška.

Siekti bendrų interesų propaguojant donorystę

SAM atstovai pasiūlė NDA pasinaudoti šiuo metu numatyta nevyriausybinių organizacijų finansavimo tvarka ir dalyvauti teikiant paraiškas projektams finansuoti. NDA atstovai paminėjo, kad dėl neaiškių priežasčių negalėjo pasinaudoti Neatlygintinos donorystės propagavimo programai skirtomis lėšomis, nors tai buvo numatyta pagal tuo metu galiojusią tvarką.

Nacionalinė donorų asociacija pasiūlė kartu su SAM bei Švietimo ir mokslo ministerija siekti kraujo donorytės propagavimo įtvirtinimo formalaus ugdymo programose ir ugdyti potencialius būsimus kraujo donorus.

Taip pat NDA pasiūlė panaudoti Lietuvoje susiformavusią kraujo donorystės įstaigų struktūrą propaguojant kaulų čiulpų ir organų donorystę ir gausinant šių donorų skaičių.

Nepaisant nuomonių skirtumų kai kuriais klausimais Nacionalinė donorų asociacija vertina SAM ir VLK pastangas siekti abipusio supratimo ir bendradarbiavimo. Tikimės, kad bendros pastangos pasitarnaus donorystei, kuri yra bendras visų mūsų rūpestis.

NDA informacija