Nauja urologinė laparoskopinė operacija
Nauja urologinė laparoskopinė operacija inkstų navikams gydyti
 
Kauno medicinos universiteto klinikų urologai vyresnio amžiaus moteriai pašalino naviko pažeistą inkstą nauju būdu, atlikdami laparoskopinę endoskopinę vienintelės prieigos operaciją (laparoscopic endoscopic single site  surgery).

Tokios operacijos metu atliekamas tik vienas nedidelis pjūvis pilvo sienoje ir įstatomas specialus troakarinis diskas, per kurį, įvedus specialius instrumentus atliekama laparaskopinė operacija ir inkstas yra pašalinamas. Anksčiau būdavo atliekami trys–keturi maži pjūviai instrumentų įvedimui ir vienas didesnis inksto pašalinimui. Operaciją atliko KMUK Urologijos klinikos vadovas doc. Mindaugas Jievaltas ir doc. Aivaras Jonas Matijošaitis
Tokios metodikos operacija inkstų navikams gydyti atlikta pirmą kartą Lietuvoje ir jai reikalinga speciali įranga - troakarinis diskas (gamintojas Olympus). Diskas savyje turi šešias angas-troakarus, skirtas operacijos instrumentų ir vaizdo kameros įvedimui į pilvo ertmę. Diskas užtikrina hermetiškumą pilvo ertmėje, per angas diske manipuliuojama instrumentais, atliekama operacija ir per tą pačią angą ištraukiamas naviko pažeistas inkstas. Troakarinis diskas yra vienkartinis ir naudojamas tik vienam pacientui.
Nuo įprastų laparoskopinių operacijų ši operacija skiriasi tuo, kad atliekama mažiau pjūvių paciento kūne, geresnis kosmetinis rezultatas, mažesnis pooperacinis skausmas ir greitesnis pooperacinis sveikimas. Ateityje tokių operacijų numatoma atlikti ir daugiau.