Atnaujinta bazinė diagnostinės radiologijos įranga
Vilniaus universiteto Onkologijos institute iš esmės atnaujinta visa bazinė diagnostinės radiologijos įranga
 

Įranga įsigyta už Europos sąjungos struktūrinių fondų lėšas pagal Sanglaudos struktūrinių veiksmų programos priemonę "Ankstyva onkologinių susirgimų diagnostika ir visavertis gydymas" ir valstybinės „Radiologinės pagalbos optimizavimo  Lietuvoje 2006-2010 m.“ programą.

Naujoji įranga – svarbus onkologinės diagnostikos bazės sustiprinimas – buvo pristatyta kovo 17 d. 13 val. VU Onkologijos institute (Santariškių g. 1, Vilnius).

VUOI Konsultacinės pagalbos ir diagnostikos klinikos Diagnostinės radiologijos skyriaus specialistai jau dirba naudodami įsigytus du naujus skaitmeninius rentgenodiagnostinius aparatus, naująją SPECT tipo gama kamerą su kompiuteriniu tomografu. Įrengtos kompiuterinės radiologų darbo vietos, įdiegtas skaitmeninis radiologinių vaizdų archyvas.

„Radiologinės aparatūros vystymas visame pasaulyje vyksta skaitmenizacijos linkme, – sako Diagnostinės radiologijos skyriaus vedėja dr. Rūta Grigienė. – Tokie aparatai gerina tyrimo galimybes, vaizdų peržiūrą, siuntimą ir archyvavimą.“

VUOI pradėjus veikti naujai aparatūrai, piktybiniams navikams diagnozuoti ir pacientams stebėti pradėtos taikyti moderniausios technologijos, atsirado galimybė vertinti, aprašyti ir lyginti itin kokybiškus radiologinius vaizdus. Dirbdami su nauja įranga tyrimą vertinantys gydytojai radiologai gauna papildomos informacijos, todėl onkologinės ligos diagnozė ar piktybinio proceso progresavimas nustatomi sparčiau ir tiksliau, o pacientui nebereikia skirti papildomo radiologinio ištyrimo.

„Atsirado galimybė internetiniu ryšiu keistis informacija su gydytojais klinicistais, kaupti ilgalaikį vaizdų archyvą, dalytis informacija su užsienio kolegomis, – teigia dr. R. Grigienė.

Įdiegus skaitmenines technologijas Diagnostinės radiologijos skyriuje atliekama daugiau tyrimų per tą patį laiką nedidinant personalo skaičiaus: vidutiniškai per dieną ištiriama apie 160 pacientų, atliekama apie 350 tyrimų.

 

Parengta pagal Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos informaciją, www.sam.lt