Donorų gretos pildosi
Dar 331 – tiek naujų donorų papildė Lietuvos negiminingų donorų registrą koncerto ,,Gyventi negalima mirti" metu
 
Rugpjūčio 27 dieną Vilniaus mokytojų namų kiemelis šurmuliavo nuo vidurdienio iki gilios nakties – čia vyko kaulų čiulpų mėginių rinkimo akcija „Būk geras“ ir koncertas, kurį garsiausios Lietuvos žvaigždės padovanojo tiems, kas panoro būti geri. Akcijos metu Lietuvos negiminingų kaulų čiulpų donorų registrą papildė 331 nusprendęs tapti donoru žmogus.
 
Kasdien nauji žmonės sužino apie unikalią galimybę sukurti stebuklą – padovanoti gyvybę sergančiam kraujo vėžiu, pasidalinant tuo, kas nieko nekainuoja – kaulų čiulpais.
 
260 – tiek žmonių Lietuvos negiminingų kaulų čiulpų donorų registre buvo prieš 5 metus. Šiandien – 5005.
 
2010 metų rugpjūčio 27 dieną Vilniaus Mokytojų namų kiemelyje seselės Kristina ir Ieva rekordiškai daug kartų įbedė adatą į pulsuojančią veną – 331. Tiek žmonių per maždaug 10 tos dienos valandų pareiškė valią tapti kaulų čiulpų donorais.
 
"Būk geras!"– kvietė organizatoriai – bendrija “Kraujas”, Kristupo vasaros festivalis Ir Vilniaus Mokytojų namai, – o tūkstančiai vilniečių atsiliepė į šį kvietimą ir atėjo ne tik pasiklausyti Lietuvos scenos žvaigždžių dovanojamo koncerto, bet ir padaryti gero darbo – užpildyti anketos ir duoti kraujo mėginio, kad tie, kas šiandien sustojo ant gyvybės ir mirties slenksčio, galėtų gyventi toliau.
 
 
Garsiausi Lietuvos atlikėjai, dovanoję koncertą gerumo akcijai, lipo nuo scenos ir ryžtingai tiesė rankas mėgintuvėliais ir padrąsinančiomis šypsenomis ginkluotoms sesutėms – žvaigždės taip pat yra geros ir kuria stebuklus ne tik scenoje, bet ir realiame gyvenime, kur nešviečia ryškūs prožektoriai.
 
Koncerte būti gerais kvietė daugybė kokybiškos muzikos atlikėjų: „The Rising Band“, „Subtilu – Z“, kvintetas „Linksmai“, gospelo choras „A. K. Voices“. Publika džiūgavo, kai scenoje pasirodė Aidas Giniotis ir „Atviras Ratas“, bardas Domantas Razauskas su grupe, ekspresyvūs ir nenuspėjami „Stipriai kitaip“.
Šiltą pasirodymą padovanojo Jurga Šeduikytė ir Romas Rainys. „Niekada negali žinoti, kada prireiks pagalbos tau ar tavo artimajam. Padėti kitam – kiekvieno iš mūsų pareiga. Nuostabu, kad taip nesudėtingai galima išsaugoti gyvybę.“ – sakė atlikėja, po koncerto pati tapusi kaulų čiulpų donore.
 
Koncerte taip pat dalyvavo konceptualios eksperimentinės elektroninės muzikos grupė Baltic riddim su charizmatiškuoju Tomu Dobrovolskiu, folkloro atlikėja Veronika Povilionienė su ŽAS bei kiti atlikėjai.
 
 
 
„Smagu buvo bent šiek tiek prisidėti prie tokio kilnaus tikslo. Labai patiko muzikos ir žmonių įvairovė ir kaip nuoširdžiai visi viską darė. Netgi kai įsilijo vis dar buvo siūbuojančių ir šokančių prie scenos“, – įspūdžiais dalinosi koncertą užbaigusio elektroninės muzikos kolektyvo Minimal.lt narys Nerijus Damaševičius.
 
Renginyje buvo eksponuojama garsiojo Tomo Kaunecko fotografijos paroda ,,Šypsena – 2”, kurioje – nuoširdūs Lietuvos medikų veidai ir viltingos sergančiųjų kraujo vėžiu šypsenos. Paroda nuolat keliauja po Lietuvą ir nebyliai primena kiekvienam jo teisę, laimę ir galimybę išgelbėti kitą pasidalinant tuo, ko pats turi daug – sveiku krauju.
 
Kaulų čiulpų donorystė – vienintelė organų donorystė, kuri nepakenkia donorui. Kaulų čiulpų ląstelės paimamos iš donoro kraujo, jis turi tam paaukoti 3-5 valandas brangaus savo laiko. Per kelias savaites paaukoti kaulų čiulpai atsinaujina ir donoras nepajunta jokio skausmo, diskomforto ar sveikatos sutrikimų.
 
Deja, ne kiekvienam pasirįžusiam tapti kaulų čiulpų donoru pavyksta atlikti misiją iki galo – donoras ir recipientas turi pagal daugybę kriterijų tikti vienas kitam. Tai tas pats, kaip rasti savo kraujo brolį ar seserį tarp milijonų šios žemės gyventojų. Todėl tas, kuris sulauks kvietimo tapti donoru bus tarsi laimėjęs loterijoje. Kaip ir tas, kuriam praneš – ,,mes jums radome kaulų čiulpų donorą”.
 
Gyva, laiminga publika, dainuojanti kartu su mėgstamais atlikėjais, būrys raudonais marškinėliais vilkinčių savanorių ir nesibaigianti eilė prie donorų stalelio nuo vidurdienio iki vėlios nakties – džiaugsmo ir gerumo stebuklas.
 
Jei virš Vilniaus tą vakarą skrido angelai, jie matė šviesą, kurią skleidė Vilniaus Mokytojų namų kiemelyje susirinkusiųjų širdys, mintys ir geri norai.
 
Misija ,,Būk geras!” pavyko. Ir dar nesibaigė – visi, kurie nespėjo tapti donorais penktadienį, gali bet kada tai padaryti medicinos centruose ar kreiptis į bendriją ,,Kraujas” ir patys organizuoti kaulų čiulpų rinkimo akcijas.
 
Daugiau informacijos www.kraujas.lt, www.bukgeras.lt
Kontaktai: +370 686 88 419, Šarūnas Judickas, akcijos „Būk geras“ koordinatorius