Paroda „Menas psichikos sveikatai“

 
Klubas „13 ir Ko“ (Respublikinė psichikos sutrikimų patyrusių asmenų ir jų draugų asociacija) rengia parodą „Menas psichikos sveikatai“ Lietuvos medicinos bibliotekoje. Tai jau vienuoliktoji klubo surengta paroda, rengiama bendradarbiaujant su Lietuvos medicinos biblioteka. Paroda skirta Pasaulinei psichikos sveikatos dienai, kuri nuo 1992 m. spalio 10 d. švenčiama visame pasaulyje. Šių metų Pasaulinės psichikos sveikatos dienos šūkis: Psichikos sveikata ir lėtinės fizinės ligos: poreikis tęstinei ir integruotai priežiūrai.

Klubas „13 ir Ko“(Respublikinė psichikos sutrikimų patyrusių asmenų ir jų draugų asociacija) spalio 8 d. 13 val. atidaro savo narių paveikslų parodą Lietuvos medicinos bibliotekoje. Medicinos bibliotekoje tai – jau 11-oji klubo darbų paroda. Šių metų paroda – projekto „Menas psichikos sveikatai“, kurį finansuoja Sveikatos apsaugos ministerija, dalis.
 
Vykdant projektą, numatyta daug priemonių: tai ir dailės plenerai, susitikimai su Vilniaus dailės akademijos studentais, paskaitos apie psichikos ligonių kūrybą bei šiai kūrybai skirti leidiniai. Kaip paprastai, parodoje pristatomi ir naujausi klubo „atradimai“. Šį kartą bibliotekos lankytojams ir visuomenei pristatome Giedriaus 2010 m. sukurtas sudėtingas bei spalvingos mandalos. Giedrius piešinius sieja su savo būsena ir pabrėžia, kad kai šiais metais jis pradėjo daugiau piešti, akivaizdžiai pagerėjo jo sveikata. Giedriaus piešiniai ir net jų pavadinimai atspindi jo savijautą.
 
 
„Menas – vienas iš būdų stiprinti psichikos sveikatą, taip pat gali būti ir vienu iš pagalbinių psichikos sutrikimų gydymo būdų“ – sako Klubo „13 ir Ko“ vadovė bei pirmosios dailės studijos Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninėje įkūrėja psichiatrė Danguolė Survilaitė. – „Psichikos sutrikimų patyrusių asmenų kūrybos demonstravimas visuomenei skatina mažinti barjerą tarp jų ir sveikųjų, kuris dažnai gana labai trapus Greta Gedriaus darbų eksponuojame kitų klubo narių: Jono ir Vladimiro piešinius.
 
Pirmoji Lietuvoje psichikos ligonių kūrybos paroda įvyko 1995 m. Lietuvos technikos bibliotekoje. Parodą surengė klubas „13 ir Ko“, pradėjęs propaguoti psichikos ligonių meną Lietuvoje. Nuo tada klubas Lietuvoje ir užsienyje surengė daugiau kaip 40 tokių parodų. Klubas „13 ir Ko“ išleido pirmuosius Lietuvoje leidinius, skirtus psichikos ligonių menui (poezijos rinktinę, kalendorius, atvirukus ir kt.). Nuo įprastinių meno rūšių (tapybos, grafikos, lipdymo ir kt.) palaipsniui buvo pereita prie medžio ir stiklo darbų. „Norime, kad su mūsų pacientų menu susipažintų kuo daugiau visuomenės narių, – sako D. Survilaitė. – Tai vienas iš būdų gerinti psichikos ligonio įvaizdį visuomenėje“.
 
 
Paroda Lietuvos medicinos bibliotekoje veiks iki spalio 31 d.
Atidarymas spalio 8 d. 13 val.
Vėliau paroda bus perkelta į Sveikatos apsaugos ministerijos patalpas.
Daugiau informacijos:
Klubo „13 ir Ko“ vadovė Danguolė Survilaitė, tel. 8 682 68353, el.p. CLOAKING