Paroda iš Klaipėdos Jūrininkų ligoninės galerijos kolekcijos
2010 m. vasario 24 dieną Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos galerijoje atidaryta tapybos paroda iš Klaipėdos Jūrininkų ligoninės galerijos kolekcijos. Parodoje – keturiolika iškiliausių profesionalių Kalipėdos tapytojų darbų.

Klaipėdos jūrininkų ligoninė – tai Klaipėdoje esanti sveikatos priežiūros įstaiga, teikianti medicinos pagalbą Vakarų Lietuvos gyventojams. Čia dirba puikūs, savo pašaukimui gelbėti gyvybes atsidavę specialistai, čia rūpinamasi ne tik fizine pacientų sveikata, bet ir dvasiniu komfortu.
Geriausias šios deklaracijos įrodymas – daugiau nei dešimtmetį, nuo 1997 metų, trunkanti garbios medicinos įstaigos ir Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus draugystė. Kiekvienais metais vykstančios akcijos „Menininkai – pacientams“ metu, Klaipėdos menininkai dovanoja ligoninei savo darbus. Šiandien ligoninės kabinetus, palatas ir koridorius puošia apie pusę tūkstančio meno kūrinių. Bėgant metams, Klaipėdos jūrininkų ligoninė virto didžiausia ir originaliausia, gyva, nuolat augančia ir besikeičiančia Lietuvos dailės galerija, kur meno gyvybingumas ir gera energija yra išnaudojama iki lašo – suteikia optimizmo ir jėgų ne tik ligoniams, bet ir juos gydantiems medikams.
„Menininkai suprato, kad pacientams būtini ne tik vaistai, bet ir kokybiškas gydymas, – dėkodamas akcijos „Menininkai – pacientams“ iniciatoriams sako Jūrininkų ligoninės vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga. – Norint, kad jie greičiau pasveiktų, reikia peno sielai, bei gražios aplinkos“.
2007 m. Jūrininkų ligoninės vadovai, tikri meno globėjai, išleido pirmąjį unikalios galerijos dešimtmetį apžvelgiantį albumą „ARS VITAE“. 2010 m., trokšdami pasidalinti, dalį nepakartojamos Jūrininkų ligoninės kolekcijos atskira paroda išlydėjo į Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos galeriją.
Parodoje – keturiolika iškiliausių Klaipėdos tapytojų darbų.  Tapyti skirtingų kartų autorių, skirtingais laikotarpiais, nevienijami siužeto, nieko neiliustruojantys J. Vosyliaus, A. Mėčiaus, A. Banytės, R. Jurgelio, R. Inčirausko, V. Viningo, L. Jankaus, E. Malinausko ir kitų autorių paveikslai sudaro kiek eklektišką ekspoziciją, tačiau kaip tik toks sprendimas, leidžia parodos kuratoriams atskleisti daugiametės dailininkų ir medikų draugystės esmę, kuri pateisina ir parodos pavadinimą – „ARS VITAE“ – „Gyvenimo menas“(lot.), menas gyvenime ir gyvenimas mene – akimirkos džiaugsmas, noras ieškoti šviesos bei spalvų kiekviename žingsnyje, kiekviename potėpyje, o jas suradus – dalintis su tais, kuriems šiandien sunku.
Paroda Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijos trečiojo aukšto galerijoje veiks iki 2010 m. kovo 23 dienos.
Parengta pagal LR sveikatos apsaugos ministerijos informaciją, www.sam.lt