Pacientų organizacijos: nuo apakimo gali apsaugoti žinojimas
 
Regėjimo sutrikimas ar jo praradimas – viena skaudžiausių cukrinio diabeto komplikacijų, užklumpanti įvairaus amžiaus, dažniausiai – darbingus, sergančiuosius. Todėl, artėjant lapkričiui, kuomet visame pasaulyje bus minima pasaulinė diabeto diena, trys organizacijos – Sergančiųjų tinklainės ligomis asociacija, Lietuvos diabeto asociacija ir Lietuvos asociacija „Gyvastis“ – suvienijo jėgas pasirašydamos vieningą deklaraciją. Jų tikslas ir pažadas – skleisti žinią visuomenei ir sergantiesiems cukriniu diabetu apie šios ligos sukeliamus regėjimo sutrikimus, jų prevenciją, esamas ir galimas naujausias gydymo galimybes. 
„Cukrinis diabetas – tai sunki lėtinė, gyvybei pavojinga liga, o jos paplitimo skaičiai išties gąsdinantys ir priverčiantys sunerimti. Tačiau gera kraujo gliukozės, spaudimo ir lipidų kontrolė bei ligonių mokymas ir visuomenės sąmoningumas ženkliai mažina komplikacijų galimybę. Todėl turime stengtis, kad informacija apie diabetą ir jo pasekmes pasiektų kiek įmanoma daugiau žmonių“, – kalba Vida Augustinienė, Lietuvos diabeto asociacijos prezidentė, Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė.
„Tai labai grėsminga liga, nes kartu su savimi atsineša daugybę komplikacijų. Regėjimo komplikacijos bijo kiekvienas, nes jai pasireiškus keičiasi ne tik sergančiojo, bet ir jo šeimos, artimųjų gyvenimai“, – kalba Dalia Marija Žižliauskienė, Sergančiųjų tinklainės ligomis asociacijos vadovė.  
„Esame trise, nes dėl cukrinio diabeto sukeliamų komplikacijų gausos sergantieji yra išsibarstę po įvairias organizacijas. O kiek dar tokių, kurie su liga gyvena, bet atsakymų į kylančius klausimus ieško patys“, – svarsto Ugnė Šakūnienė, Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ prezidentė.
Tarptautinės diabeto federacijos 2013 m. Atlaso duomenimis, Lietuvoje 20-79 m. amžiaus žmonių grupėje diabetas buvo nustatytas 110,95 tūkst. gyventojų. Be to, beveik 40 tūkst. sergančiųjų diabetu liga yra dar nediagnozuota. Tuo tarpu pasaulyje 2013 m. diabetu sirgo 382 mln. 20-79 m. amžiaus žmonių ir net 175 mln. šio amžiaus žmonių diabetas dar nediagnozuotas.
Diabetinė retinopatija – taip vadinasi cukrinio diabeto sukelta regėjimo komplikacija. Diabetinė retinopatija yra lėtinis progresuojantis tinklainės mikrokraujagyslių sutrikimas ir dažniausia silpnaregystės ir aklumo priežasčių darbingo amžiaus, 20 – 65 metų, žmonėms.
Regėjimo aštrumas dažniausiai sutrinka, kai cukrinis diabetas pakenkia centrinę tinklainės dalį – geltonąją  dėmę. Jos negydant, gydant netinkamai ar pavėluotai liga progresuoja ir sergančiajam gali pasireikšti diabetinis geltonosios dėmės paburkimas, kurios liūdniausia pasekmė – regėjimo praradimas.
Diabetinio geltonosios dėmės paburkimo gydymo tikslas – laiku diagnozuoti ligą, ją stabilizuoti ir taip apsaugoti pacientą nuo regėjimo netekimo ar net pagerinti regėjimą laiku pradėjus reikiamą gydymą. Mokslinės literatūros duomenų analizė rodo, kad apie 7% iš diagnozuotų cukrinio diabeto atvejų pasireiškia diabetinis geltonosios dėmės paburkimas, dėl kurio rega pakenkiama 2 % cukriniu diabetu sergančiųjų.